miercuri, 17 ianuarie 2018

Vremea nu este bună azi!

sau
Cui îi e frică de Millennials?
I-am cunoscut într-o seară de noiembrie, aplecați pe un text românesc la "Cursul de Limba Română. O Introducere Lingvistică", la Glendon College, curs "open house".

Invitații serii au fost scriitorii Dumitru Radu Popa și Călin Mihăilescu.
S-a vorbit despre caragialescul "moft", discuție deschisă de eseul scriitorului Dumitru Radu Popa, "Panic Syndrome", despre "nebuniile" vremii, despre generații, apropieri culturale și lingvistice.
Laura și Garrett au arătat că așa cum viața nu încape în șabloane, fiecare generație ar trebui privită cu mai puţine prejudecăți, mai mult, într-o perspectivă holistică.
Conform stereotipurilor despre Millennials, Laura, originară din Brazilia și Garett, canadian, n-ar fi avut habar unde este România pe hartă; interes în a studia Limba Româna, nici atât.

I-am regăsit la Consulatul Român, alături de profesoara lor, Crina Bud, în spațiul românesc, citind din poezia eminesciană -- doi ”Millennials" -- pe care deseori ne grăbim să-i etichetăm, uitând că fiecare altă generație ("the baby boomers", Generația X, Generația Y) s-a uitat de sus la predecesori și cu anxietate la succesori.
Într-o lume în care trecem din ce în ce mai grăbiți unii pe lângă alții, în care nu ne mai recunoaștem, dar nici nu vrem să mai înțelegem o altă generație care a fost sau care va să fie, într-o lume în care noi, românii canadieni, începem să uităm din cuvintele limbii materne, doi tineri studiază o limbă de circulație restrânsă, o cultură nouă, încearcă un nou alfabet, un nou limbaj, dintr-o pură curiozitate intelectuală, experimentând noi trăiri, în felul lor, unice.
Chiar dacă ”vremea nu este bună azi” (cum ne-a amintit Garrett), cei doi studenți ne-au oferit o autentică trăire românească,
de Ziua Culturii,

15 ianuarie 2018

Eveniment organizat de Cenaclul Nicăpetre si Ziarul Observatorul

Isabela Gîlcescu

Un comentariu:

  1. Crina Bud Multumim din suflet, Isabela!! Laura si Garrett sunt doi din cei paisprezece tineri frumosi si destepti-foc interesati cu adevarat in a studia limba si cultura romana la Glendon. Sunt norocoasa sa pot lucra cu ei si sa am prieteni ca tine!

    RăspundețiȘtergere

Ne-ai cam uitat, Doamne!

Câte inimi de rezervă are o inimă și cât ne mai încearcă în fiecare zi  avem de dat socoteală Dacă nu ai fi, să ne pui la încercare, nici in...