miercuri, 5 decembrie 2018

Simfonia Unirii



Sâmbata, 1 Decembrie, românii din Toronto şi împrejurimi, alături de prieteni canadieni, au participat la concertul simfonic„Alegria“ organizat cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la înființarea Românieimoderne și a Zilei Nationale a României. Sub bagheta maestrului Kristian Alexander, director muzical, fondator al Orchestrei „Kindred Spirits“, muzica a devenit un liant între cei prezenți, inimi bătând la unison, pe acordurile Rapsodiilor Române, în premieră, pe pământ canadian, şi a altor piese muzicale din repertoriul compozitorilor români şi universali. În convorbirile din pre-showul concertului cu Andreea Demirgian, co-prezentatoare, alături de Michael Berec, dirijorul Kristian Alexander a vorbit despre influența puternică pe care Sergiu Celibidache a avut-o asupra sa în anii tinereţii, pe când Maestrul Celibidache dirija Filarmonica din München, şi de la care a învățat arta dirijatului și importanța esențială a muzicii. Concertul a început cu imnurile României și Canadei, care au răsunat în sala Isabel Bader Theatre, şi nu puțini au fost cei care le-au cântat pe amândouă în unison, cu orchestra. Au urmat Vivaldi cu „Iarna“ în armonie cu începutul de sezon şi Rapsodiile Române cu acordurile de neegalat, izvorând din horele satului românesc autentic, dar şi cu pasajul cutremurător de la începutul Rapsodiei, a doua care, ani la rand, seara târziu, lipea românii de aparatele de radio în anii comunismului cu speranța de libertate, transmisă de Radio Europa Liberă. Violonistul moldovean Alexander Gangurean ne-a delectat cu liniile melodice izvorând din veşnicia satului românesc iar Maestrul Alexander părea ca este parte a unui dans coregrafic mistificator.
Partea a doua a concertului l-a avut ca protagonist pe pianistul Alexandru Burcă, aflat la al doilea eveniment artistic în Toronto (care a ridicat publicul în picioare), cu interpretarea pieselor muzicale compuse de Nicolae Kirculescu, între care „Momentul Muzical“ ce conține intro-ul uneia dintre cele mai îndrăgite emisiuni românesti, Teleenciclopedia. Pianistul Alexandru Burcă şi-a exprimat admirația în special pentru organizatori, „oameni de milioane, dar a avut câteva cuvinte şi pentru cititorii „Observatorul“ cărora le-a mulțumit dacă i-au fost alături în „acest demers artistic și cultural“. Despre colaborarea cu Maestrul Alexander, pe care îl consideră un mare muzician, pianistul român a a afirmat ca se simte onorat să cânte sub bagheta domniei sale. Peste 400 de persoane au fost prezente la concertul aniversar organizat de Tradicious ai cărei membri fondatori, Iuliana Pacso şi Sorin Mitrea, ne-au obişnuit în ultimul timp cu evenimente de înaltă ținută artistică. Concertul simfonic „Alegria“ ne-a făcut să retrăim nostalgii adânc înrădăcinate în noi, dar şi răni care încă mai dor, căci, să nu uităm, Enescu a trăit în exil mare parte a vieții, iar elitele Marii Uniri de la 1918 au murit în închisorile comuniste. Dar iată, muzica alină şi dă speranță că România va rămâne în marea familie a muzicii şi a valorilor europene și universale. Armonios şi vindecător, ne reaminteşte mereu că deşi departe de țară, în spațiul ei magic, suntem mai aproape unii de alții, mai buni şi mai iertători.

Isabela Gîlcescu, Toronto, ON.




2 comentarii:

  1. https://www.facebook.com/tradicious/videos/2406098846130943/

    RăspundețiȘtergere
  2. Isabela Gilcescu

    Mereu o placere colaborarea cu Raul DudnicRaul, care cu încapaţânare se ţine de aceasta idee - a da comunitatii româno-canadiene din Toronto si imprejurimi o imagine si o voce in marea familie a multiculturalitatii.

    RăspundețiȘtergere

Prima zi de minune

Revelații 77 / 55 Atunci când m-ai trezit pe neașteptate diminețile dansau pentru mine   nici astăzi nu știu cum   de unde nu er...